Dlouhá léta jsem přemýšlela čím to je, že občas, když odleji svíčku do skleničky, vzniknou tyto nehezké rýhy nebo mapy. Vyzkoušela jsem do parafínu přidávat i přísady na zlepšení vzhledu jak aditivum tak stearin, které zabraňují tvorbě bublin a dalším chybám na povrchu svíčky. Bohužel to nepomohlo 🙁
PROČ VZNIKAJÍ „ ŠKRÁBANCE“ U SVÍČKY VE SKLENICI?
Dříve jsem si myslela, že je to tím, že sklenička není nová. Vyzkoušela jsem jí důkladně umýt jarem. O tom jak odstranit zbylý parafín z vypálené svíčky ve sklenici se dočtete v předchozím článku tady.
Další svíčku, jsem tedy odlila do nové skleničky a opět se objevily rýhy. Inu řekla jsem si „dobře skleničkou to není“.
Po 5 ti letech pokusů a omylů se mi podařilo přijít na to, že se škrábance na skle objeví, když ponechám parafín v hrnci dlouho chladnout. Jelikož jsem se bála, aby sklenička nepraskla.
JAKÁ JE IDEÁLNÍ TEPLOTA PARAFÍNU PRO VÝROBU SVÍČKY VE SKLENICI?
Do skleniček doporučuji nalévat parafín o teplotě 80-90°c a svíčky budou krásné bez rýh.
Na zjištění správné teploty se prodávají digitální, ponorné teploměry vpichové.
A teď se podíváme na druhou možnou vadu
ČÍM TO JE, ŽE VZNIKNOU TYTO „MAPY“?
Vypadá to, jako by parafín nepřilnul ke sklu a vznikly tam velké vzduchové bubliny. Opět jsem použila zlepšovadla a přesto vznikly „mapy“ 🙁
Příčinou je studená sklenice.
JAK PŘEDEJÍT VZNIKU MAP
Pokud ještě topíte, postačí skleničku před naléváním dát nahřát na radiátor a nebo ji můžete, jako já dát ohřát na 15 vteřin do mikrovlnné trouby.
SHRNUTÍ
U obou svíček jste si možná všimly, že uprostřed vznikl „ďolík“ o příčině a i způsobu jak ho odstranit se dočtete v eKnize, která je ke stažení ZDARMA ZDE
Ze srdce Vám přeji zábavné tvoření a radost z hotových svíček.
Budu ráda, když se přidáte do uzavřené FB skupiny a podělíte se s námi o Vaše svíčky tady
Jestli se Vám článek líbí, klikněte na sdílet a dejte o něm vědět svým známým.
Mějte se krásně.
S láskou Radka